Sunday, July 18
Home>>Informasi Hiburan>>AME 2020 Diteruskan Mengikut SOP Pada 20 Disember 2020
AME 2020
Informasi Hiburan

AME 2020 Diteruskan Mengikut SOP Pada 20 Disember 2020

Buat pertama kalinya juga, ‘AME 2020’ bakal berlangsung mengikut norma baharu berdasarkan ketetapan SOP yang dibenarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam usaha menangani penularan wabak Covid-19.

Masih mengekalkan tema ‘Epik Glam’ dengan tagline ‘Yang Epik, Yang Legend’, ‘AME 2020’ bakal dipancarkan secara langsung dari Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya pada hari Ahad, 20 Disember 2020, jam 9.00 malam secara eksklusif di Astro Ria (104) dan Ria HD (123).

Manakala rakaman acara ‘Karpet Merah AME2020’ yang dibawakan oleh Astro GO pula akan disiarkan jam 8.30 malam pada hari yang sama sebelum siaran malam kemuncak.

Untuk makluman, keputusan penuh penganjuran ‘AME 2020’ bagi setiap kategori sudahpun dikenal pasti setelah kiraan rasmi dibuat sejurus selepas talian undian fasa kedua ditutup pada 31 Mac yang lalu.

Istimewa untuk pelanggan Astro yang memiliki dekoder ‘Ultra Box’, ‘AME 2020’ turut didatangkan dengan format kualiti 4K UHD menerusi saluran khas 780. Untuk pilihan yang lebih fleksibel, ‘AME 2020’ turut boleh distrim menerusi perkhidmatan Astro Go dan on demand.

“Walaupun sukar, kami berbesar hati kerana dapat menyempurnakan penganjuran ‘AME 2020’ yang sudahpun menjadi rutin tahunan sejak mula diperkenalkan pada tahun 2014. Kami juga cukup teruja untuk berkongsi keputusan penuh edisi kali ini yang merupakan pilihan peminat sebelum dunia berubah akibat Covid-19.

Kami juga ingin tekankan bahawa penganjuran ‘AME 2020’ bukanlah berlandaskan kepada hiburan semata-mata kerana ia merupakan platform interaktif yang terbaik untuk menyalurkan maklumat penting dan efektif kepada para penonton. Acara ini juga memainkan peranan untuk memudahkan proses normalisasi kepada amalan norma baharu dalam meneruskan kelangsungan hidup selepas krisis ini berakhir.” – Raqim Ahmad, Ketua Strategi Pembangunan Kandungan Hiburan & Drama Astro

Trivia Anugerah Meletop ERA 2020

AME 2020

 1. ‘AME 2020’ melakar sejarah membanggakan apabila muncul sebagai program televisyen tempatan pertama yang disiarkan secara langsung dalam format kualiti 4K UHD. Teknologi ini menawarkan ciri paparan resolusi visual yang lebih jelas menerusi peranti pilihan masing-masing tanpa sebarang caj tambahan. Inisiatif ini sekaligus menjadi pencetus perubahan yang membuka dimensi baharu kepada pasaran kandungan tempatan.
 2. Penganjuran ‘AME 2020’ sepatutnya dijadualkan berlangsung pada 21 April 2020. Namun, perancangan tersebut terpaksa ditunda susulan krisis pandemik Covid-19 yang melanda sejak bulan Mac yang lalu. Selain tu, undian fasa kedua di platfrom digital dan juga menerusi kiriman SMS juga turut ditamatkan lebih awal daripada jadual garis masa sebenar.
 3. Namun begitu, kiraan penuh undian bagi menentukan keputusan penuh penganjuran ‘AME 2020’ telah dibuat sejurus selepas talian undian ditutup. Bagi memastikan ketelusan penganjuran edisi kali ini, badan audit bertauliah W.L. Chong & Associates telah dilantik untuk menyelia sebarang keputusan yang melibatkan undian orang awam.
 4. Pihak Astro turut menyalurkan hasil kutipan terkumpul menerusi kiriman SMS setelah undian fasa kedua ‘AME 2020’ ditutup secara rasmi pada 31 Mac lalu ke Tabung Bantuan Frontliners COVID-19 yang dikendalikan oleh pihak Sinar Harian.
 5. Susulan arahan perlaksanaan PKPB yang sedang berkuatkuasa pada ketika ini, buat pertama kalinya ‘AME 2020’ dianjurkan tanpa kehadiran penonton mahupun kelab peminat. Bilangan tetamu jemputan juga amat terhad kerana hanya artis yang terlibat secara langsung sahaja akan diundang. Selain itu, krew produksi dan tenaga kerja juga dikurangkan kerana hanya yang berdaftar sahaja dibenarkan untuk berada di lokasi bagi mengawal jumlah bilangan kehadiran pada satu-satu masa sekaligus mengelakkan perhimpunan beramai-ramai tanpa pemantauan.
 6. Penganjuran ‘AME 2020’ juga akan dipantau sepenuhnya oleh pihak berkuasa serta Majlis Keselamatan Negara sepanjang acara berlangsung serta turut tertakluk kepada SOP yang ketat seperti pengamalan penjarakan fizikal, kebersihan kendiri dan penggunaan pelitup muka.
 7. Manakala di dalam dewan pula, perintah penjarakan dan SOP ketat dilaksanakan pada semua peringkat. Artis termasuk pemenang untuk kesemua kategori akan ditempatkan dalam bilik menunggu. Mereka hanya keluar apabila tiba giliran naik ke pentas untuk menerima trofi atau membuat persembahan. Mereka juga disarankan untuk tidak berada di lokasi dan terus pulang ke rumah setelah selesai tugasan atau giliran.
 8. ‘AME 2020’ bakal menampilkan pasangan hos sensasi iaitu Nabil Ahmad dan Jihan Muse yang akan mengendalikan pentas utama pada malam tersebut. Manakala personaliti ERA, Radin dan Cik Manggis (De Fam) pula bakal menggalas tanggungjawab sebagai hos untuk acara ‘Karpet Merah AME2020’ yang dibawakan oleh Astro GO.
 9. ‘AME 2020’ juga bakal memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada personaliti berpengaruh yang telah banyak berbakti dan mengharumkan nama Malaysia dalam bidang masing-masing melalui kategori ‘Anugerah Khas’. Penerima anugerah ini bakal diumumkan pada malam kemuncak kelak.
 10. Pentas ‘AME 2020’ juga bakal diserikan dengan persembahan eksklusif selebriti popular seperti Anuar Zain, Misha Omar, Ernie Zakri, K-Clique, Floor 88, Dolla, Ismail Izzani, Aina Abdul, Wany Hasrita, Shiha Zikir, Andi Bernadee, Haqiem Rusli, Zynakal, Yonnyboii serta ramai lagi.
 11. Sementara itu, antara barisan penyampai trofi yang bakal memeriahkan ‘AME 2020’ termasuklah Ayda Jebat, Nabil Mahir, Siti Nordiana, Khai Bahar, Janna Nick, Hun Haqeem, Nabila Razali, Syafiq Kyle, Cik B, Danial (ERA), Radin (ERA) serta ramai lagi.
 12. Personaliti ERA, penyanyi dan rapper popular iaitu Dina Nadzir, Syamel, Tuju (K-Clique) dan Sophia Liana (De Fam) turut berpadu suara buat pertama kali menerusi lagu tema ‘AME 2020’ ciptaan komposer Navin D’Navigator. Tambah menarik lagi, lirik lagu tersebut adalah hasil nukilan bersama oleh Mambang, Sophia Liana dan Tuju.

Tinggalkan Komen Anda

Komen

Powered by Facebook Comments